Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

Barcelona Chair (Ludwig Mies van der Rohe, 1929)

Barcelona Chair (Ludwig Mies van der Rohe, 1929)

Patricia  (Imagoo Design Brașov) se descrie așa:

 


 

Iar obiectul modernist despre care a ales să ne povestească este celebrul Barcelona Chair. 

„Scaunul trebuie să fie ușor, rezistent și confortabil. Este mai ușor să proiectezi un zgârie nori decât un scaun.“ declara renumitul arhitect și designer german Ludwig Mies van der Rohe (1886–1944) la un an după expoziția Internațională de Design de la Barcelona. Pentru acest eveniment, el a proiectat, în colaborare cu Lily Reich, scaunul Barcelona.

Text: Patricia Potecea
Foto: Knoll

 

Însărcinat de guvernul german să proiecteze standul țării sale, Mies a ales materiale inovatoare pentru acea perioadă, precum oțelul, sticla, travertinul și diferite plăci de marmură, cu un design simplu și clar al liniilor drepte. Scaunul era destinat familiei regale a Spaniei, care să aibă pe ce să se poată așeza pe durata vizitei în expoziție. A fost folosit prima dată în decorarea vilei Tugendhat din Cehia, un imobil care va deveni în timp un simbol al artei moderne, proiectat de același Ludwig van der Rohe.

 


Scaunul reflectă foarte bine motto-ul arhitectului Van der Rohe, „Less is  More“. Este realizat pe profil metalic, din piele și a fost inspirat de scaunele pliante ale faraonilor și de taburetele în forma de X ale romanilor. Deși inițial erau ivoire, cele mai vândute exemplare sunt pe piele neagră. Din anul 1953, scaunele Barcelona sunt produse de compania Knoll Inc, fiecare scaun purtând încă semnătura designerului.

Îmi plac mult aceste scaune pentru că, deși sunt ideale pentru amenajările moderne, minimaliste ele pot fi integrate cu succes și în amenajări cu accente clasice, rustice, scandinave sau vintage. Se adaptează ușor, păstrându-și totodată valoarea, eleganța și rafinamentul.
Astăzi, colecția Barcelona reprezintă articole emblematice in designul interior în toată lumea și înglobează atât scaune, cât și taburete sau canapele.

 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior