Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

CASTIGATORI - KIRA HAGI COMPETITION

CASTIGATORI - KIRA HAGI COMPETITION

MAI, 2022 Au fost aleși câștigătorii competiției de scenarii KIRA HAGI COMPETITION! 

 

 

În iarna lui 2021 actrița Kira Hagi a lansat o provocare pentru comunitatea scenariștilor din România! 52 de scenariii au fost înscrise și juriul a ales scenariile care s-au apropiat cel mai mult de brieful competiției și au fost eligibile din toate punctele de vedere. 

 

- Premiul I sau premiul pentru „cel mai bun scenariu de lungmetraj”, în valoare de 3.000 euro, a fost câștigat de Eduard-Andrei Angheluș pentru scenariul „Cesonia”.

- Premiul II sau premiul pentru „cel mai bun protagonist într-un scenariu ”, în valoare de 1.500 euro, a fost câștigat de Paul Berenștain pentru scenariul „Înmormântarea”.

- Premiul III sau premiul pentru “cea mai bună poveste”, în valoare de 750 euro, și a fost câștigat de Sidonia Doica pentru scenariul „Două luni”. 

 

Președinta juriului a fost Crînguța Pînzaru, care este specializată în Istorie, la Iași (în 1997), a absolvit U.N.A.T.C. București, secția Comunicare Audio- Vizuală, Scenaristică și Critică de Film  (în 2000) și secția Imagine la Femis, (École Nationale Supérieure des Métiers d'Image et du Son) la Paris în 2004. Este directoare de imagine și profesoară la ESAV Marrakech (din 2006) și la CinéFabrique, Lyon. Lucrează în Maroc, Franța și Belgia. Din 2022 este membru al SBC (Belgian Society of Cinematographers).  

 

„Mi-a plăcut câte ceva din toate scenariile, am fost impresionată de numărul lor, mă așteptam conform pronosticurilor să fie mult mai puține! Am observat o preocupare pentru poveștile istorice și destul de multe referințe la... daci, precum și o obsesie creativă legată de situația socio-politică din România. Din pacate, unele, deși aveau potențial, nu au fost eligibile din punctul de vedere al regulamentului concursului. Mi-am pus deseori întrebarea dacă cei care au participat, chiar au citit regulamentul! La discuția privată cu nominalizații m-am bucurat să descopăr două categorii de profesioniști - unii al căror talent nativ o să-i scoată mereu în față și o să le deschidă ușile succesului, dacă vor continua să se țină de asta și alții care muncesc mult și își cultivă talentul, care au ambiție și au perseverență!. Am fost printre cei care am votat scenariul Cesonia, pe care l-am validat din mai multe puncte de vedere - are toate ingredientele unei comedii, este bine structurat, este contemporan ca tehnică de scriere și ca poveste și este probabil singurul scenariu pe care nu l-am lăsat din mână până nu l-am terminat, chiar dacă, am aflat ulterior stând de vorbă cu tânărul autor, se afla la primul draft! Deci e un scenariu cu un potențial extraordinar și m-am bucurat că și ceilalți membri ai juriului au avut aceeași părere ca și mine!”, a declarat dna Pînzaru. 

 

La finalizarea acestei competiții, Kira a mărturisit că „s-ar putea să devin dependentă de astfel de competiții și să mai lansez provocări. Îmi dau seama că au fost foarte mulți scriitori și scenariști care au muncit mult ca să intre în concurs, dar ca în orice competiție doar trei urcă pe podium... Să vă spun la câte audiții am fost eu fără să le iau? Sute! Am mai multe texte învățate și nejucate decât cele pe care am ajuns să le folosesc. Dar fiecare audiție m-a făcut să vreau să fiu mai bună și sper că asta se întâmplă și cu scenariștii care nu au ajuns în finală. Sigur va fi și momentul lor mai încolo! Cât despre câștigători, sunt extrem de încântată, în primul rând pentru că am avut ocazia să cunosc autorii și să-mi dau seama că sunt pasionați de arta aceasta și am apreciat enorm efortul lor, ideile pe care le-au avut și mi-au întărit speranța că poate va exista motivație pentru scenarii potrivite unui anumit gen în cinematografia noastră, care încă nu e foarte exploatat. Sau dacă e, încă nu a ajuns la public.”

 

Și noi, cei din echipa Oh, DA!, îi felicităm pe participanți și pe câștigători și sperăm să le citim numele și pe genericele filmelor care au plecat de la ideile lor! 

 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior