Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

INTERVIU Bianca Orbocea -  castigatoarea competitiei „Creează o lumina!”

INTERVIU Bianca Orbocea - castigatoarea competitiei „Creează o lumina!”

Oh, DA!, am descoperit-o pe Bianca Orbocea cu infinită bucurie și entuziasm, cu ocazia competiției Creează o lumină!, organizată de Oh, DA! și Dienergy! Proiectul ei s-a detașat prin simplitatea care face diferența, prin atenția la brief și prin prezentarea impecabilă.

 

Personal, am știut imediat că e vorba de un talent și nu neapărat de un profesionist. Lampa ei Ascend, căreia Dienergy i-a făcut deja un prototip, poate fi cumpărată începând cu anul viitor și sunt convinsă că poate fi începutul unei producții de serie sau un impuls suficient pentru Bianca și ceilalți participanți la competiție să continue să creeze.

 

În curând, domeniul designului de obiect va fi unul de mare succes dacă toți acești tineri vor continua să creeze. Vă propun să-i încurajăm, după propriile forțe – recomandându-i altora, urmărindu-i pe rețelele de socializare sau trimițându-le mesaje optimiste. Vă invit acum să cunoașteți o părticică din Bianca și sper să fiți cu ochii pe ea, pentru că este o tânără despre care vom auzi numai lucruri bune!

 

INTERVIU DE ILEANA RĂDUCANU

 

 

 

 

Care este prima amintire legată de designul de interior?

 

Prima mea amintire legată de design și arhitectură o am din copilărie. Părinții mei aveau un abonament la o serie de reviste, din toate categoriile, modă, medicină, amenajări interioare. Țin minte că stăteam pe jos înconjurată de reviste și încercam să desenez cum aș vrea să renovăm apartamentul. Mama păstra toate măzgălelile mele, sigur le are și acum pe undeva.

 

 

Unde ai copilărit?

 

Am copilărit în Năvodari, un orășel mic din județul Constanța, până la vârsta de 19 ani. După terminarea liceului am data admitere la Facultatea de Arhitectură și m-am mutat la Iași, unde locuiesc în prezent.

 

 

Cine te-a ajutat să-ți împlinești visul?

 

Aportul cel mai mare în parcursul meu îl are familia. Am o relație foarte apropiata cu mama mea. Ea mă susține în tot ceea ce fac și îmi este aproape indiferent de situație.

 

Mă amuz acum când îmi aduc aminte că o sunam și îi spuneam de multe ori că vreau să renunț la facultate, că simt că nu este pentru mine, că nu fac față iar ea îmi spunea mereu să fac orice vreau și mă face fericită. Cred că această susținere necondiționată din partea familiei și a celor dragi te ajută să faci cu adevărat ceea ce îți aduce bucurie fără să te simți presat de așteptări.

 

 

Ce ți-a plăcut cel mai mult în facultate?

 

Cel mai mult îmi plăceau orele de atelier, de proiectare. Atmosfera era una foarte plăcută și aveam ocazia să acumulăm multe informații și totodată să ne inspirăm unii de la alții.

 

 

 

 

Ce ai schimba sau ai adăuga, dacă ai fi manager la Universitatea de Arhitectură?

 

În discuțiile cu colegii aveam mereu două topicuri care ne deranjau: ambiguitatea termenelor de predare și o oarecare lipsă de transparență în modul de notare al proiectelor.

 

Există desigur un barem, care ne este comunicat, dar la finalul proiectului studenții primesc doar nota finală. Consider că ar fi mai eficient pentru studenți dacă ar putea vedea, punctual, care este capitolul la care au fost depunctați mai mult.  Astfel ar putea îmbunătății aceste minusuri în proiectele viitoare.

 

 

Care a fost traseul tău, până în acest moment, după terminarea studiilor?

 

În ultimul an de facultate am lucrat într-o firmă de design interior unde am învățat multe lucruri, de la partea birocratică până la management de șantier. În prezent, pun bazele propriului meu birou de design și am câteva proiecte de amenajarea interioară în desfășurare. Nu vreau să abandonez arhitectura, iar la începutul anului următor voi începe și perioada de stagiu.

 

 

Te-ai decis să faci arhitectură și design de interior. Cum ai descrie această meserie cuiva care se pregătește acum să intre la Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino din Iași?

 

Este un domeniu foarte frumos și ofertant, tangențial cu multe alte domenii ceea ce ne permite să schimbăm ușor direcția drumului pe care am pornit dacă nu ne mai identificăm cu acesta.

 

 

 

 

Care sunt reperele tale? De unde-ți iei inspirația?

 

Am câțiva designer pe care îi urmăresc cu religiozitate, precum Kelly Wearstler, Adam Hunter, Athena Calderone, Twins Studio și mulți alții. Cel mai mult mă inspir din mediul online urmărind toate paginile Architectural Digest și ELLE Decoration.

 

 

Ce e cel mai greu la meseria ta și ce e cel mai ușor?

 

Partea de research și concept este cu siguranță cel mai frumos și ușor capitol din întregul proces. Când vine vorba de implementare, lucrurile stau puțin diferit. Relația cu dezvoltatorii și echipele de execuție poate fi dificilă în anumite cazuri. Este nevoie de multă răbdare și tact pentru implementa proiectul întocmai după dorințele beneficiarilor.

 

 

Povestește-mi, te rog, traseul participării tale la competiția Creează o lumină!. Cum ai auzit de concurs și cum te-ai decis să participi, ce te-a inspirat și de la ce idee ai plecat și unde vezi contextul cel mai potrivit pentru lampa ta?

 

Mă bucur mult că am ocazia să răspund la această întrebare. Am descoperit concursul Creează o lumina! pe Instagram în timp ce îmi pregăteam proiectul de diplomă și l-am salvat în notes pentru mai târziu. După susținerea examenului mi-am luat câteva zilele libere, timp în care am șlefuit conceptul pentru concurs.

 

A fost foarte plăcut pentru mine acest proces, cu atât mai mult cu cât încheiasem cu bine o perioadă foarte stresantă. Conceptul inițial avea la bază și un cub de marmură prin care lumina își făcea loc să iasă, însă pentru a respecta cât mai fidel tema concursului am renunțat la acest element. Ascend este o lampă cu o formă simplă și elegantă, se poate integra cu ușurință în orice context. Poate fi ușor integrat într-o abordare minimalistă sau poate fi contrapus unui  interior cu influențe clasice.

 

 

 

 

INTREBĂRI RAPIDE

 

  • Orașul preferat... Budapesta

  • Cartea de pe noptieră... Odiseea genelor. Aventura speciei umane- de Évelyne Heyer;

  • Ultima  piesă pe care ai ascultat-o? Low Lenny Kravitz

  • Câine sau pisică? Câine

  • Filmul... Closer 2004

  • Designerul de obiect pe care îl propui mereu în amenajări este... Kabinet Studio

  • Arhitectul preferat... Ludwig Mies van der Rohe

  • Lampa favorită este... Ascend, desigur.

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior