Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

CONCURS DE SCENARII by Kira Hagi

CONCURS DE SCENARII by Kira Hagi

Înscrie-te și tu la cel mai tare concurs de scenarii by Kira Hagi! Concursul se adresează scenariștilor profesioniști (începători sau cu experiență) sau scriitorilor care știu tehnica scrierii unui scenariu de lung metraj.

 

Ideea a apărut ca urmare a unei provocări pe care a primit-o (și a dat-o mai departe) actrița Kira Hagi, după ce în urma unei discuții se ajunsese la concluzia că românii, deși au un umor greu de egalat, prin comparație cu alte nații, dar nu știu sau nu sunt interesați să facă filme de comedie. Kira a adăugat acestei provocări și genul istoric, rezultând astfel o competiție unică în România, în care cerințele sunt foarte clare și timpul suficient pentru a descoperi sau a confirma scenariști talentați. 
 

Detaliile concursului, înscrierile și regulamentul se află pe platforma ohda.ro și sperăm să o ajutați pe Kira să dea vestea mai departe, în timp util, la cât mai multe minți creative. 

 

Info pentru participanți: citiți cu mare atenție REGULAMENTUL și completați formularul aici: https://ohda.ro/concurs

 

 

PREMII:

Premiile sunt mari pentru o astfel de competiție, dar Kira speră ca „principalul motiv de participare să fie pasiunea pentru această industrie și nevoia de a spune o poveste cât mai faină și mai memorabilă”.

 

- Premiul I sau premiul pentru „cel mai bun scenariu de lungmetraj” este în valoare de 3.000 euro.

- Premiul II sau premiul pentru „cel mai bun protagonist într-un scenariu ” este în valoare de 1.500 euro.

- Premiul III sau premiul pentru “cea mai bună poveste” este în valoare de 750 euro.

 

Regulamentul concursului îl găsiți aici și vă rugăm să îl citiți cu mare atenție, pentru a vă scuti de efortul de a participa cu un scenariu care nu se încadrează în cerințele competiției. 

 

Am rugat-o astfel pe Kira să răspundă la câteva întrebări rapide pentru a lămuri câteva aspecte legate de acest concurs. 

 

 

 

Există și o altă finalitate după concursul acesta? 

 

Din momentul în care am lansat concursul acesta, prima întrebare care mi s-a pus frecvent a fost dacă vreau să fac și un film după ce scenariul câștigător.

 

Nu știu ce să răspund, pentru că este prima oară când lansez o astfel de provocare, vom învăța pe parcurs dacă se va transforma într-o sursă de idei pentru viitoare producții cinematografice sau dacă vom ajuta pur și simplu niște scriitori și scenariști să capete încredere în ei și să fie cât mai activi în domeniul acesta.

 

Da, mi-ar plăcea mult să produc, nu doar un film, al câștigătorului, dar (de ce nu?) ale tuturor câștigătorilor, însă partea aceasta nu o pot promite momentan, fiindcă nu știu la ce să mă aștept, în primul rând pentru că nu știu ce buget ar necesita producerea scenariului, însă ce pot să spun este că... nimic nu e imposibil!

 

Dacă tot am atins subiectul, aș vrea să se citească regulamentul cu atenție, acolo există răspunsul și la o altă întrebare pe care o primesc des, legată de copywriting sau orice alte nelămuriri care au în vedere drepturile de autor. Am avut discuții care s-au întins pe două luni cu avocații, ca să mă asigur că scenariștii și ideile lor sunt protejate și că participarea la această competiție nu presupune temeri legate de înscriere sau cedare a drepturilor de autor.

 

 

Cum ți-a venit ideea? 

 

Nu știu exact momentul, a apărut în urma mai multor discuții și dezbateri între prieteni, așa cum îmi vin mie toate ideile ciudate. Stăm de vorbă, ne plângem, încercăm să găsim soluții și mă trezesc că îmi fac calcule dacă pot să susțin sau nu ideea. Uneori mă potolesc singură, alteori mă potolesc alții, dar uite că în cazul acesta, toată lumea a reacționat cu entuziasm și asta mi-a dat încredere că ar putea fi un succes această provocare. 

 

 

Photo: Petru Ivu; Styling: Ely Adam

 

 

Banii pe care i-ai pus la bătaie sunt cam mulți pentru un astfel de concurs în România... 

 

Dintotdeauna am știut că trebuie să apreciem creativitatea și să o poziționăm la cote maxime. Acum suntem la prima ediție (sper eu), dar peste câțiva ani, aș vrea să fie cu adevărat pe bani mulți, cât să îi permită scenaristului să nu mai facă altceva tot anul, doar să creeze.

 

Altfel, nu o să punem niciodată în mișcare rotițele creative în cinematografie și nu o să creștem domeniul acesta în care sunt atât de multe de spus și care poate fi folosit și ca unealtă de educație la scară mare (cred că m-ați tot auzit spunând asta, expresia nu îmi aparține, am citit-o undeva când eram în State și de atunci o folosesc încontinuu).

 

 

De ce comedie și istoric sau inspirat dintr-un fapt real sau personaj real? 

 

Aș vrea să am un răspuns smart și impresionant, dar adevărul pur este că vin după o serie de proiecte în care am avut roluri în care ba am murit, ba m-a înșelat soțul, pur și simplu simțeam nevoia să râd cu gura până la urechi sau să aflu chestii interesante despre personalități sau oameni despre care încă nu știu inside-uri. 

 

 

Deci scenariul ar trebui să aibă în vedere un personaj feminin de 25 ani? Nu am citit asta în regulamentul concursului.

 

Păi ar fi fost culmea să condiționez scenariile în felul acesta! Totuși, sunt actriță, nu am cum să nu mă văd în rolurile feminine atunci când citesc un scenariu. 

 

 

„Martha și George”, Teatrul Nottara; Photo: Sebastian Enache

 

Deci ar putea câștiga și cineva care nu are în scenariu niciun personaj feminin? 

 

Niciunul-niciunul? Te referi la un SF probabil, în care toate femeile au dispărut de pe planetă? Nu știu. Dacă e briliant scris, cine știe... În realitate, cred că un scenariu de comedie poate acomoda în egală măsură și femei și bărbați și copii și adolescenți și bătrâni etc. 

 

 

Care este filmul tău de comedie preferat?

 

Nu mă întreba pentru că o să mint, ca să dau bine, cum facem probabil toți (râde). În realitate fiecare om are plăceri nevinovate în materie de filme. Genul meu de umor oricum poate să nu coincidă cu al celorlalți componenți ai juriului. 

 

 

Care este componența juriului?

 

Încă nu o să o deconspir, o să o las probabil incognito pentru încă vreo trei luni. Or să fie specialiști din domeniul cinematografiei, evident. 

 

 

 

 

Care este rolul pe care ți-ai dori să-l joci până împlinești 30 ani?

 

Aș vrea să joc rolul acela care să mi se potrivească atât de bine încât să nu-și dea nimeni seama că îl joc. Glumesc! Nu știu! Aș vrea să joc și punct. Cât mai mult, cât mai des, aș vrea să aduc bucurii oamenilor, să fac cumva diferența și să fiu înconjurată doar de oameni super talentați și buni și entuziaști și creativi. Asta îmi doresc. Eu și probabil restul comunității de actori de aici și de pretutindeni (râde din nou).

 

ÎNSCRIE-TE AICI

Ilustrație: Andrei Felea; Layout: Oh, DA!

 

 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior