Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

Despre design de obiect, pasiune și determinare - cu Mihai Grama (Mobila Dalin)

Despre design de obiect, pasiune și determinare - cu Mihai Grama (Mobila Dalin)

 

Mihai Grama este unul dintre cei mai talentați designeri din România, iar creativitatea sa fără margini a fost de multe ori recunoscută prin premii cu greutate în domeniu, în 2015 fiind desemnat chiar ”Cel mai bun designer de obiect al anului”, în competiția organizată de ELLE DECORATION ROMÂNIA. În anul 2019, Mihai a creat conceptul pentru Scaunul Papal și o parte din mobilierul folosit de Suita Papală în Catedrala Sfântul Iosif din București, în timpul vizitei sale oficiale. 
Mihai Grama este designerul mereu pasionat, multitalentat, care se diferențiază și surprinde întotdeauna printr-o notă de „neașteptat” care îți oferă, totuși, sentimentul de „acasă”. 

 

Interviu de Ileana Răducanu

 

 

Pe lângă faptul că ești printre cei multitalentați, multipremiați designeri de obiect de la noi, ești și o persoană foarte creativă și ai început să te extinzi în mai multe zone creative.
Cum a început totul?

 

Cei de la Mobila Dalin aveau o colaborare cu o firmă italienească pentru care produceau structuri de canapele. Un transport a fost refuzat și s-au trezit în curte cu o grămadă de structuri de canapele cu care nu aveau decât să facă următoarele lucruri: să le pună pe foc sau să le tapițeze. Și, după jumătate de an, s-au trezit că aveau un mic atelier de tapițerie.

Inițial nu concepeam produse; cumpăram produse de afară, le adaptam pentru piața din România și momentul mai serios a fost, cred, 2015, când am spus că a venit momentul să  încercăm să facem ceva mai diferit. Feedbackul a fost undeva peste 50% pozitiv și am spus ok, hai să încercăm să luăm lucrurile mai în serios și să facem lucrurile cum trebuie.

 

 

Care este colecția ta preferată de până acum?

 

Cred că cel mai reprezentativ și produsul de care m-am lipit cel mai mult și îl simt... este FLOW. Efectiv desenând imaginar forma unei canapele, am urmărit-o fizic. Adică orice canapea are spătar, braț, șezut... și, urmărind linia imaginară, practic, a apărut forma, ideea, conceptul canapelei FLOW.

Bucuria mea (și probabil că acesta este un alt atu al acestui produs) este faptul că exact cum l-am gândit, așa a și ieșit.

 

 

Povestește-ne un pic despre produse, cât de ușor pot fi ele customizate?

 

Aici vorbim despre categorii. Sunt produsele funcționale, cele cu extensie sau modulare – clientul are posibilitatea să-și aleagă dintre aproximativ 300 de materiale, pe categorii, de la prețuri mai mici, până la materiale cu multe calități. Fiecare canapea are ceva în plus: ori se poate cu extensie, ori se poate fără extensie, ori se poate de trei locuri, ori se poate de două locuri, colțar sau canapea etc. Poți să faci cam orice, comparabil cu alte vând produsul fix și mai mult decât atât nu se poate (în 2-3 combinații de materiale, and that’s it).

 

 

Care este ultima colecție pe care ai făcut-o?

 

Ne interesează mai mult să scoatem mai repede produsele, decât cum făceam înainte. Înainte lucram un an de zile și scoteam o colecție. Acum, pe parcursul unui an, putem să spunem că scoatem 2-3 colecții.

 

Dacă ai avea libertatea să creezi orice..., ce ai crea?

 

Problema este piața. Pentru că acel segment de peste premium sau care cere design în amenajări, de-abia acum se dezvoltă. Am câteva produse care sunt de design și funcționează și, probabil că pe viitor, crescând acest target, o să creez și alt fel de produse, adică mai pretențioase.

 

 

Cum te-ai caracteriza ca designer?

 

În continuare sper să ajung la acel moment în care să dau totul din mine, adică sunt convins că nu am spus tot ce era de spus.

Probabil că aș putea să încerc să creez un produs cu personalitate. Sunt produse din colecțiile pe care deja le-am lansat care sunt bine poziționate pe piața din România și cred că mă simt confortabil, deocamdată, în zona aceasta.

 

Dacă un designer, la început de drum, ar vrea să pornească pe drumul acesta, crezi că are piață? E un drum un pic netezit?

 

Consecvența, pasiunea, lucrurile acestea te vor ajuta. Același lucru l-am făcut și eu și probabil că va trebui să-l facă și ei de la început.

 

Care sunt planurile de viitor?

 

Chiar dacă lucrez cu Mobila Dalin, vreau, în paralel, să îmi lansez o colecție. Înțelegând și piața și înțelegând și ce pot să fac eu, pot să combin creativitatea și nebunia mea cu ceea ce se cere pe piață și cam acesta va fi următorul pas.

 

 

 

 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior