Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

ARTĂ PE PÂINE: Interviu Florinela Constantin - cum sa faci arta din pasiune

ARTĂ PE PÂINE: Interviu Florinela Constantin - cum sa faci arta din pasiune

Artă din pasiune? Acum zece–cinciprezece ani, auzeam din ce în ce mai des cum corporatiști care câștigau foarte bine în companiile străine pentru care lucrau, își dădeau demisia pe neașteptate și se retrăgeau în acel așa-numit downshifting, devenit o expresie a curajului și a unei noi forme de a-ți trăi viața, făcând artă din pasiune.

 

Însă trendul acesta pare să nu mai fie așa de popular și a fost înlocuit, nu de mult timp, de noi forme de evadare din cotidianul stresant al unui serviciu de birou. Angajați din diferite domenii încep să-și exploreze laturile creative sau diametral opuse cu ceea ce au făcut în cariera lor până la momentul în care au simțit nevoia de o schimbare. Unii aleg să picteze, alții să urmeze cursuri de design interior sau de make-up, alții să danseze sau să învețe arta gastronomiei ș.am.d.

 

Aceste noi activități sunt un alt exemplu pentru faptul că meseriile pe care ni le-am ales nu trebuie să rămână cu noi toată viața sau că putem să facem ceea ce ne aduce cu adevărat plăcere, ca metodă terapeutică pentru relaxare și pentru satisfacția de a face ceva pentru care nu ai nevoie de aprobarea șefului sau a clientului.

 

Pe final de an, începem o serie de interviuri-portret cu persoane care reușesc să jongleze cu propriile pasiuni și cu realitatea în care au nevoie de un job stabil, care să le ofere o stabilitate financiară, făcând artă din pasiune.

 

 

 

Demarăm seria de interviuri cu Florinela Constantin, care de peste douăzeci de ani lucrează în sistemul bancar (la aceeași bancă), este trainer pentru colegii de breaslă și are o carieră care i-a oferit mereu satisfacția că este apreciată și că are întotdeauna loc să se dezvolte.

 

Pe lângă aceasta, a avut nevoie de mai mult și a început să exploreze domenii care nu au nicio legătură cu meseria ei de până acum. Mai întâi, au fost maratoanele și competițiile de alergare, organizate înainte de pandemie pentru neprofesioniști. Apoi, s-a înscris și a intrat la Facultatea de Psihologie, la început dintr-o nevoie de explorare interioară, iar acum simte că îi poate ajuta și pe alții.

 

De curând, însă, a început o proprie formă de terapie. Face pâine, ca hobby, acasă, după program. Și nu orice pâine. Face arta din pasiune. Cu un talent impresionant în decorare și cu o răbdare de neimaginat pentru cineva care a lucrat mereu contracronometru într-o corporație, Florinela petrece ore în șir ca să facă o pâine. Una singură. O pozează, apoi ajunge pe masa familiei. Uneori, mai face pâine sau diverse produse de panificație sau decorative și pentru prieteni, iar de când a decis să își fotografieze opera efemeră și să pună imagini pe Instagram, a început să aibă comenzi și de la urmăritorii săi.

 

INTERVIU DE ILEANA RĂDUCANU

 

 

 

 

De ce pâine? De ce nu... orice altceva?

 

Fac și ornamente pentru sărbători, dar prefer lucrul cu aluatul. Cum îmi spunea cineva drag : „Aluatul te smerește imediat! Te trântește când crezi că ești cel mai grozav!”

 

Deși aluatul este din afară, el lucrează totuși dinlăuntru. Este o putere exterioară care trebuie să pătrundă în plămădeală, în acel amestec de faină, apă, sare și acela nu este decât bunătatea, pasiunea și dragostea pe care le pui acolo și fără de care acel amestec nu s-ar transforma niciodată într-o pâine bună și gustoasă.

 

O serie de ornamente pentru Sărbătorile de iarnă, din fructe lăsate să se usuce natural, timp de o lună. Florinela recomandă această metodă vs. unei confieri forțate pentru ca fructele să își păstreze aromele, dar și culorile. 

 

 

 

Când ai făcut prima pâine și cum ți-a venit ideea?

 

Prima pâine am făcut-o acum un an și ceva. Am mâncat la cineva pâine făcută în casă și mi-a plăcut. Am zis să încerc și eu. Cred că  nimic nu este întâmplător și probabil nu a fost întâmplător. Mi-am redescoperit creativitatea pe care uitasem de foarte mult că o purtam cu mine. Când eram copil știu că îmi plăcea foarte mult să construiesc bijuterii: cercei, broșe ș.a.m.d. La un moment dat am cochetat și cu împletitul și cusutul manual.

 

 

 

 

 

Cum ai învățat să faci poze pâinilor pe care le coci?

 

Pur si simplu sunt poze pe care le fac cu telefonul. Absolut nimic documentat sau studiat. Vin de la sine, așa cum mi-am făcut si logo-ul, pagina de Instagram, totul este făcut și gândit de mine.

 

 

 

 

 

 

Cum faci o pâine? Care sunt pașii?

 

Pe lângă pasiune, să faci o pâine bună necesită foarte, foarte multă răbdare. Să fac o pâine, mie personal îmi ia aproximativ 5-6 ore, de la amestecarea ingredientelor până la coacere și răcire.

 

O primă etapă este prepararea (amestecul) cu delicatețe al ingredientelor, autoliza (timpul în care se dezvolta legăturile de gluten și se hidratează făina). Următoarea etapă, o reprezintă etapa de împachetări succesive (stretch & fold) și fermentarea. Apoi modelarea și dospirea finală, după care etapa mea preferată - scoringul și designul.

 

Pâinea o coc la două tipuri de temperaturi -15 minute la 250 grade (în cuptor musai să fie abur) și 25 minute la 220 grade. Folosesc piatra de granit pentru coacere. Întreg procesul îl fac manual fără să folosesc niciun fel de ajutor tehnologic (roboți, mixere, mașini de pâine), fiindcă pentru mine aceasta este toată frumusețea și plăcerea lucrului cu aluatul.

 

 

 

 

Cât timp poți mânca din ea, dacă nu o termini pe toată?

 

O poți păstra și câteva zile (într-un înveliș de plastic, de preferat) sau la congelator, dar nu prea ai cum să n-o mănânci pe toată, crede-mă! 

 

 

 

 

Faci asta de un an. Te gândești să îți transformi pasiunea în business?

 

În business e prea mult spus, cred. Dar îmi place mult să aduc bucurie și altora. Așa că uneori mai fac pâine cu diferite teme  pentru diverse persoane de prin București.

 

Mi-a scris cineva pe Instagram că vrea să plece la Londra și să ducă o pâine cadou, era o tradiție personală, așa că i-am făcut-o cu câteva ore înainte să se urce în avion. Momentele acestea sunt mai satisfăcătoare decât să dezvolt o afacere și să pierd legătura cu procesul creativ prin care fac o pâine. 

 

 

 

 

Cum ai defini, ca viitor psiholog, o astfel de pasiune sau de hobby?

 

Face parte din procesul de maturizare, captarea de putințe și încredere totală în sine.

 

 

 

 

Dintre colegii de serviciu mai știi pe cineva să aibă pasiuni ieșite din comun?

 

Sigura că da!  Am o colegă tare dragă mie care face torturi și tot ceea ce presupune dulcele. Este absolut fantastică! Un alt coleg pe care-l admir foarte mult, are o pasiune incredibilă, aceea de alpinist experimentat, a urcat pe Acongagua, Manaslu, Everest, etc.

 

De fapt, dacă stau să mă gândesc, foarte mulți dintre colegii mei experimentează dezvoltarea personală în propriile moduri, de la cursuri de dans sau actorie la activități relaxante în tabere de creație sau la diverse sporturi. 

 

 

Care sunt costurile de producere a unei pâini?

 

Când vorbim despre ceva făcut din și cu pasiune nu cred că ne calculam costurile, eu cel puțin n-am făcut-o până acum. Însă nu costă cât o pâine de la supermarket, asta pot să spun. 

 

 

 

 

Câte feluri de pâine ai făcut până acum?

 

Multe! M-am jucat cu diferite, forme culori, ingrediente. 

 

 

 

 

De unde îți iei inspirația? Cu ce gând te apuci de o nouă pâine?

 

Mă inspiră orice, o lucrare celebră, un cadru dintr-un film, experiența altora. Urmăresc foarte mulți pasionați de pâine care au conturi pe social media, dar întotdeauna încerc să-mi pun amprenta personală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Care este pâinea ta preferată?

 

Cea facută doar din făină albă, semințe și infuzie de ceai „butterfly pea”, care-i dă o culoare aparte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagina de Instagram a Florinelei este AICI.

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior