Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

Lumea privită prin ochii unor tineri: TOGETHER, TO BE

Lumea privită prin ochii unor tineri: TOGETHER, TO BE

Avanscena lumii artistice românești este fragilă și, deseori, înconjurată de o tăcere de culise nemeritată. Chiar dacă artiștii „livrează” amplu și ritmic un conținut substanțial, succesul depinde întotdeauna de numărul de „consumatori”.

TEXT DE ROMANA MANIU BĂLAN

Am avut norocul să particip la vernisajul expoziției Together, to be, găzduită de galeria Halucinarium Loft, unde m-am bucurat să aflu că, fără doar și poate, admiratorii de artă românească sunt mulți, devotați și de toate categoriile.

 

Scopul lăudabil al acestei expoziții (pe care o puteți vizita până pe 18 martie!) este să etaleze lucrările din proiectele de diplomă ale absolvenților Universității de Artă din București – Departamentul Grafică. Tinerii Cosmin Abălaru, Alexandra Badea, Florentina Berbecaru, Elizabeth Brolla, Alina Cotisel, Vlad Ghelu, Iulia Grosu, Iulia Pănoiu și Maria Tabarcea sunt artiștii care ne provoacă să privim lumea contemporană prin ochii lor. Percepută astfel, realitatea poate purta valențe plăcute sau repulsive, tulburătoare sau inocente, critice sau apreciative, dar prin care răzbate mereu, imponderabil, fragilitatea.

 

Am descoperit lucrări surprinzătoare, instalații cu inserție grafică, animații video și provocări vizuale stranii, ale căror putere este să exprime tot felul de mesaje umane și sociale:

 

EGO versus alter-ego,

 

Cosmin Abălaru | Alter ego

 

interacțiunea ființei umane cu divinitatea,

 

Felicia Ionescu | Haruspicia

 

agresivitatea derivată din influența fluxului de știri paroxistice, detașarea tacită, amuzamentul,

 

Alexandra Badea | Situații urbane

 

 

 

însingurarea omului contemporan și precaritatea relațiilor interumane, salvate de cultivarea relației strânse între om și animalul său de companie,

 

 

Elizabeth Brolla | Înstrăinare

 

comportamentul uman recompus din obiectele mărunte, care ne acompaniază inutil și hilar viața, sau despre Mersul Oamenilor –  cu referință la perimatul Mers al Trenurilor – cu întârzierile, anulările sau supraaglomerările sale,

 

Florentina Berbecaru | Comportamente

 

despre profunzimea sentimentelor transpusă repetitiv pe un disc de vinil

 

Alina Cotisel | Beau comme…

 

despre umbră, ca devotament absolut al omului,

 

Vlad Ghelu | Umbre

 

 

despre indignare și revoltă față de contextul actual din România,

 

Iulia Grosu | Țara mea improvizată

 

 

despre EUL individualist, emblemă a egoismului și a narcisismului,

 

Maria Tabarcea | EU, voi

 

 

sau despre legătura dintre tradiție și modern, prin intermediul unor timbre inspirate de măștile populare românești.

 

Iulia Pănoiu | Masca în tradiția urbană

 

Forfota plăcută din seara inaugurării la Halucinarium, animată de pâlcurile de oameni care împărtășeau aceeași poftă vie – pofta de cultură –, m-a făcut să-mi imaginez cum nevoia de artă ne absoarbe, benign, către o normalitate încă pestriță, dar cu potențialul extraordinar de a ne uni simțurile. Poate că sunt doar visătoare, dar am plecat de acolo cu imaginea, încă utopică, de comuniune. Vorba lui John Lennon… “Imagine all the people sharing all the world…” ????

 

 

 

Photo: Halucinarium 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior