Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

O poveste de reconversie profesională în care oricine s-ar putea regăsi

O poveste de reconversie profesională în care oricine s-ar putea regăsi

 

Diana este genul de persoană pe care o vrei în prejma ta. Entuziastă și cu multe idei, știe să facă așa încât orice lucru să aibă o poveste, oricât de mărunt ar fi detaliul legat de acel lucru. De ea mă leagă un proiect special, pe care sper să am ocazia să îl mai amintesc și în alte articole. A reușit să mobilizeze un sezon întreg de colegi, cursanți ca și ea la  cursul de design interior, să customizeze niște cadre de scaune sau de mese. Mai jos o să puteți vedea o parte din creațiile sale, dar și o frântură din sufletul ei de artist, o superbă pledoarie pentru a-ți găsi drumul care te face fericit și o inspirație pentru cei care se pregătesc de un down-shifting.

Interviu de Ileana Răducanu

Foto: Cosmin George Gorgan

 

 

Care este backgroundul tău profesional și cum te-ai autodescrie?

Sunt psiholog, expert în cercetare calitativă de piață în industria pharma. În cei aproape 15 ani în agenția de research aș fi spus că sunt orientată către carieră, chiar obsedată (ha-ha!). Când am plecat de acolo, nu m-am gândit decât la echilibru și relaxare. Și toate astea pentru a deveni orientată către familie. Așa am și rămas. Acum sunt psiholog și designer de interior, iar recondiționarea de mobilă a apărut undeva în acest proces, nu știu când, de ce sau cum, dar știu că mi se potrivește la fix!
Recondiționarea îți solicită curiozitatea, creativitatea, îți testează răbdarea, dar îți lasă timp pentru tine și ai tăi. Nu sunt un antreprenor înnăscut, sunt un antreprenor întâmplător, care face ce îi place, care se enervează și râde, care se descurajează și se mobilizează iar… Povestea vieții mele: extreme, extreme și iarăși extreme. Dar cred că, dacă îmi întrebi prietenii, ar reieși că am umor. Apoi că sunt un bun ascultător și o fire foarte analitică. Un om neiubitor de conflict și dedicat, loial.

 

 

Cum a apărut ideea de a reinterpreta mobilier?

A apărut atât din senin, încât nu mai știu exact. Învățam pentru primul examen al cursului de Interior Design și în mine creștea o furie nebună vis-a-vis de bucătăria mea, pe care o detestam. Cu cât învățam mai mult, cu atât o uram mai tare. Am căutat într-o după-amiză vopseluri pretabile pentru pal, am comandat și am început să meșteresc la fronturile bucătariei. Apoi, nu m-am mai putut opri din vopsit… (râde).

 

 

Care sunt piesele pe care le-ai customizat și de care ești cea mai mândră?

Efectul recenței mă copleșește aici, așa că voi spune că sunt foarte încântată de cum mi-am personalizat ușa de la intrare. Am stat mult pe gânduri, am avut emoții, dar o iubesc de mor! Nu cred să existe piese de care nu sunt mândră; dacă ceva nu a ieșit OK sau am depus un efort prea mare, înseamnă că eu mi-am greșit calculele și nu am dozat corect energia. Am multe piese dragi, pe unele nici nu-mi vine să le vând! E o aventură viața asta în recondiționare!

 

 

Cât durează să reconditionezi sau să reinterprtezi ... un scaun, de pildă?

Teoretic, nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 zile. Dar dacă piesa necesită reparații, eliminare cari, tratamente speciale, atunci procesul se poate extinde către două săptămâni.

 

 

De ce vopselurile Annie Sloan?

 Am început să vopsesc cu produsele Annie Sloan și cred că am procedat corect. Sunt vopseluri foarte bune calitativ, acoperă excelent și există într-o gamă de culori foarte ofertantă, care crește mereu. Un mare avantaj al Annie Sloan pentru începători nepricepuți ca mine a fost că se folosește ușor, este simplu de aplicat. Odată ce înaintezi în „carieră” îți dai seama că poți face zeci de tipuri de lucrări cu produsele Annie Sloan și deja tehnicile devin din ce în ce mai complicate, complexe, implică participarea la cursuri și mult exercițiu. Uneori, însă, există proiecte care nu au buget pentru Annie Sloan sau clienți care nu reușesc să găsească în paletar o nuanță de care să se îndrăgostească. Iar unele lucrări de recondiționare pur și simplu nu se pretează la folosirea acestor produse. De aceea lucrez cu branduri diverse. Am încercat de la produse mass market până la produse din gama de top. Am selectat doar câteva, ca să pot stăpâni corect tehnicile de lucru și pentru că îmi propun mereu să obțin o calitate cel puțin peste medie.

 

 

Câți membri numără echipa ta?

În momentul de față echipa mea are patru membri full time, unul part-time și… mulți voluntari. Dacă nu mă ajutau prietenii să pornesc această afacere, vopseam și acum pe terasa casei. Echipa această presupune și oameni care lucrează pe dezvoltarea afacerii și creare de conținut pentru social media.

 

 

Ce sfat ai da celor care vor să înceapă un astfel de business?

 Să aibă răbdare și să exerseze cât pot de mult. Să nu le fie teamă să experimenteze, oricât de nebunească li se pare ideea pe care o au. Să aibă curaj să combine și să se joace cu culorile. Legat de partea de business propriu-zis îmi este greu să dau un sfat, fiindcă eu încă mă obișnuiesc cu statutul de antreprenor. Poate doar să se înconjoare de oameni care înțeleg ce înseamnă un business, care să fie orientați în piață și care să te poată consilia când ești în impas sau ai o dilemă. Până înoți prin antreprenoriat ca peștele în apă, să ai niște oameni care să te susțină și să te ajute să înțelegi.

 

 

Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o în urma acestei reconversii profesionale?

Mici satisfacții am tot avut, uneori și când nu era cazul. Totuși, există un moment important, și anume participarea la expoziția „Frumusețea vine din interior” cu două scaune și două perne personalizate. A fost o provocare, a fost greu, am avut emoții, dar mi-a plăcut mult ce a ieșit și acum, după doi ani, încă nu îmi vine să cred că au fost ideea mea. 

 

 

 

 

 

La ce lucrezi acum?

Lucrez la mine și cu mine. Serios însă, aștept să mă mut în „casă nouă”, mai precis în atelierul DiStory care este în construcție. Am zeci de planuri pentru momentul în care vom lucra exclusiv de acolo.

 

 

Unde te găsim?

Pentru a mă contacta găsiți detaliile pe www.distory.ro. DiStory este pe Facebook și Instagram, acolo iarăși răspundem foarte prompt. Atelierul nou se află la 10 km de centrul Bucureștiului, în direcția Giurgiu. Când va fi gata vom pune multe semne și indicatoare către DiStory și (cine știe?) poate dăm o petrecere nebună! Zău că merităm!

 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior