Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

„Stranger Than Kindness“: Expoziție Nick Cave

„Stranger Than Kindness“: Expoziție Nick Cave

Opt instalații ce conțin mai mult de 300 de obiecte formează o călătorie în lumea creativă și complexă a muzicianului, a povestitorului și a iconului cult Nick Cave.


Text: Irina Colan
Foto: Anders Sune Berg / Det Kgl Bibliotek, Gosha Rubchinskiy, Ben Smith


În primăvara anului trecut ar fi trebuit să fiu la Copenhaga. Biletul pentru expoziție era cumpărat, însă 2020 mi-a arătat ce înseamnă de fapt să-ți faci planuri. Expoziția  ar fi trebuit să fie deschisă din 23 martie până pe 3 octombrie. Din cauza numeroaselor restricții, a fost prelungită, inițial până în februarie anul acesta și mai apoi până pe 7 august. Sper ca acum să nu mai intervină nimic, să ajung la Copenhaga și să mă bucur de ea.

Deschisă la Det Kongelige Bibliotek (The Royal Library) – The Black Diamond,  expoziția invită vizitatorii să urmărească evoluția lui Nick Cave ca artist și să descopere temele preponderente ale operei sale, metodele sale de lucru și numeroasele surse de inspirație care stau la baza tuturor. În spatele fiecărei lucrări stă un proces artistic la fel de fascinant, care, inițial, nu a fost destinat publicului.

 


Stranger Than Kindness“ spune povestea copilăriei lui Nick Cave în Wangaratta (Australia) anilor ‘60, a haoticilor ani cu primele lui trupe, „The Boys Next Door“ și „The Birthday Party“, a mutării la Berlin și mai apoi la Londra. Dar punctul central îl reprezintă colaborarea constantă în cadrul trupei „Nick Cave & The Bad Seeds“, din primii ani pe parcursul celei mai intense perioade petrecute de Nick la Berlin, până la cel mai recent album lansat în 2019, „Ghosteen“, considerat de mulți ca fiind cel mai bun album al trupei. Expoziția dezvăluie cum viața lui Nick Cave, muzica, arhivele personale și ficțiunea se îmbină permanent și se inspiră una pe cealaltă.

 

Euchrid's Crib: Recrearea camerei lui Nick Cave din Yorkstraße, Berlinul de Vest, 1985  (© Anders Sune Berg / Det Kgl Bibliotek)

 


„Stranger Than Kindness“ a fost dezvoltată în strânsă colaborare cu Nick Cave, cu intenția de a crea o serie de instalații tridimensionale care să permită accesul vizitatorilor în mintea artistului și la procesul creativ. Este o poveste senzorială, în care spațiul și designul expoziției devin o extensie a multor povești din viața și operele artistului.

 

© Anders Sune Berg / Det Kgl BibliotekStrânsa colaborare dintre Nick și curatori a dat naștere unei interpretări unice a unei așa-numite expoziții autobiografice, care ne oferă șansa de a experimenta într-un mod inedit obiectele, viața și poveștile lui Nick Cave. Este un amestec de biografie, autobiografie și ficțiune, toate combinate într-o poveste spațială, o invitație de a explora universul mitic, creativ al artistului.

 

© Anders Sune Berg / Det Kgl BibliotekExpoziția conține și două instalații create în colaborare cu artiștii Iain Forsyth și Jane Pollard care au semnat scenariul și regia filmului „20.000 Days On Earth“.

 

 

 

Recrearea biroului lui Nick Cave, realizată în colaborare cu artiștii Iain Forsyth și Jane Pollard, folosind obiecte de inventar, artefacte și fotografii din biroul personal al lui Nick Cave  (© Anders Sune Berg / Det Kgl Bibliotek)


Biletele se pot achiziționa online de AICI.

Și dacă vreți să ajungeți la un concert Nick Cave & The Bad Seeds, găsiți pe  viagogo  câteva orașe unde vor cânta!

 

 

 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior