Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

Top 10 filme pentru pasionații de călătorie

Top 10 filme pentru pasionații de călătorie

Pentru că vacanța se apropie din ce în ce mai mult, v-am pregătit o listă cu cele mai inspiraționale filme pentru pasionații de călătorie, ca să vă provoace la noi descoperiri pe orice continent intenționați să ajungeți!

 

Recomandare de Ioana Mocanu

 

Alegerile sunt personale și, pentru că mi-a fost foarte greu să aleg doar 10 dintre atâtea filme pe care le-aș revedea de zeci de ori (atât pentru tematică, dar și pentru că descriu în imagini și în povești cele mai frumoase colțuri ale lumii), vă provoc și pe voi, ca de fiecare dată, să completați lista și să o împărtășiți cu noi!

 

Pentru a nu lungi prea mult descrierea celor 10 filme alese, voi scrie, pe scurt, 3 motive pentru care am ales fiecare film, țara/regiunea descrisă în film care ar inspira orice pasionat de călătorie, anul lansării, regia, genul filmului, nota de pe IMBb și replica mea preferată din fiecare film.

 

1. Into the Wild (2007)

Genul filmului: aventură, dramă, biografie

Regia: Sean Penn

 

Alaska. O călătorie către sine, inspirată dintr-o poveste reală. O reîntoarcere la natură și la conștientizarea lucrurilor simple. La 24 de ani ai săi, Christopher McCandless (Emile Hirsch) decide să părăsească Washington DC și tot ce îl lega de orașul natal, inclusiv familia, renunțând la orice lucru material din adevărul vieții lui.

În loc să ofer orice fel de indiciu despre finalul acestui film, aleg să vă las mai jos una dintre piesele care au alcătuit coloana sonoră (compusă de către Eddie Vedder, Michael Brook, Kaki King).

 

Notă IMDb: 8.1

 


Replica preferată din film:

 

Christopher McCandless:  „Fericirea este reală doar atunci când este împărtășită”

 

(”Happiness is only real when shared.”)


 


 

 

2. The Way (2010)

Genul filmului: dramă, comedie

Regia: Emilio Estevez

 

Spania. El Camino de Santiago. Un tată decide să plece într-o călătorie, pe urmele fiului său care nu s-a mai întors niciodată din această aventură în care și-a pierdut viața.

O călătorie atât fizică, dar și spirituală, dincolo de firul poveștii din spate, ”The Way” cu siguranță este filmul care te va face să îți dorești și tu să parcurgi El Camino, pentru a admira toate peisajele minunate ale Spaniei.

 

Notă IMDb: 7.4

 

 


Replica preferată din film:

 

Daniel: „Viața nu ți-o alegi, tată. Viața ți-o trăiești.”

 

(”You don't choose a life, dad. You live one.”)


 


3. Midnight in Paris (2011)

Genul filmului: comedie, romantic

Regia: Woody Allen

 

Paris, după cum spune și titlul. Însă nu Parisul pe care îl știu toți, ci Parisul lui Woody Allen care face din acest oraș miraculos un miracol și mai mare alcătuit din lumi paralele aduse laolaltă în aceeași ficțiune care, de cele mai multe ori, este „mai reală decât realitatea” sau, în orice caz, preferabilă ei. 

Este de departe unul dintre cele mai iubite filme ale pasionaților de artă, dar cu siguranță se încadrează și în categoria pasionaților de călătorie, care vor descoperi Parisul așa cum nu și l-au imaginat niciodată!

 

Notă IMDb: 7.7

 


Replica preferată din film:

 

Ernest: „Cred că dragostea adevărată, dragostea reală creează un răgaz de la moarte.”

 

(”I believe that love that is true and real, creates a respite from death.”)


 

 

4. Lost in Translation (2003)

Genul filmului: dramă, comedie

Regia: Sofia Coppola

 

Ador legătura ce se creează între protagoniștii acestui film! Bob Harris (Bill Murray) și Charlotte (Scarlett Johansson) sunt doi americani ajunsi în Tokyo în circumstanțe cu totul diferite, dar întâlnesc unul în celălalt același sentiment de... „acasă”. Pentru amândoi, această călătorie la Tokyo devine o aventură, o explorare a necunoscutului și în același timp o lecție despre acceptarea unor situații dificile și confuze.

 

 


Replica preferată din film:

 

Bob Harris:  „Cu cât știi mai multe despre cine ești și ce vrei, cu atât lași mai puțin să te dezamăgească lucrurile din jur.”

 

(”The more you know who you are and what you want, the less you let things upset you.”)


 

 

5. The Bucket List (2007)

Genul filmului: dramă, comedie

Regia: Rob Reiner

 

Jack Nicholson și Morgan Freeman. Atât trebuie să spun despre acest film și deja sunt suficiente motive pentru care trebuie să îl vedeți, dacă nu l-ați văzut deja. The Bucket List este o comedie savuroasă, o aventură care îi aduce pe cei doi protagoniști de la Piramidele din Egipt, până la Taj Mahal, din California, până la Marele Zid Chinezesc..., totul pentru un pariu cu viața!

 

Nota IMDb: 7.4

 


Replica preferată din film:

 

Morgan Freeman: „Vechii egipteni aveau o frumoasă credință despre moarte. Când sufletele lor au ajuns la intrarea în cer, gardienii pun două întrebări. Răspunsurile lor au determinat dacă au putut intra sau nu. „Ai găsit fericirea în viața ta?” „Viața ta a adus fericire altora?”

 

”You know, the ancient Egyptians had a beautiful belief about death. When their souls got to the entrance to heaven, the guards asked two questions. Their answers determined whether they were able to enter or not. 'Have you found joy in your life?' „Has your life brought joy to others?”


 

 

6. The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Genul filmului: dramă, comedie

Regia: Ben Stiller

 

Aventura unui om obișnuit (Ben Stiller) care își transformă viața la 180 de grade acceptând să lase loc visurilor în realitatea sa și pornind într-o călătorie a fanteziilor prin toată lumea.

„Îmi place că această poveste nu poate fi clasificată,” spune Stiller. „Are comedie, are dramă, este o poveste de aventuri, e reală și hiper reală, într-un mod fantastic. Și totuși, în centrul întregii povești se află un personaj în care, în opinia mea, se poate regăsi oricine - cineva care pare să treacă prin mecanismul vieții moderne, dar trăiește o viață cu totul diferită în capul său. Pentru mine, acesta întruchipează toate lucrurile pe care ni le imaginăm despre noi înșine și lume, dar pe care nu le spunem niciodată.”

 

Nota IMDb: 7.7

 


Replica preferată din film:

 

Sean O'Connell: „Lucrurile frumoase nu au nevoie de atenție.”

 

„Beautiful things don't ask for attention.”


 

 

7. Intouchables (2011)

Genul filmului: dramă, comedie

Regia: Olivier Nakache, Eric Toledano

 

Filmul francez cu cel mai mare succes internațional, „Intouchables” este o capodoperă cinematografică pe care nu ai cum să o uiți, odată ce ai văzut-o. Dincolo de legătura dintre cei doi protagoniști, povestea inspirată dintr-un caz real, emoția și palpitațiile care urmăresc fiecare detaliu al acestui film, descoperim și o aventură a prieteniei, a călătoriei și a bucuriei simple, adusă de lucrurile mici.

 

Nota IMDb: 8.5

 


Replica preferată din film:

 

Philippe: Spune-mi, Driss, de ce crezi că oamenii sunt interesați de artă?

 

Driss: Nu știu, pentru că e un business?

 

Philippe: Nu. Pentru că e singurul lucru pe care îl lăsăm în urmă.


 

8. România neîmblânzită (2018)

Genul filmului: documentar

Regia: Tom Barton-Humphreys

 

România. Nu aveam cum să nu includ și „România neîmblânzită” în acest top, mai ales pentru pasionații de munte, de natură. Și, totuși, chiar dacă nu vă aflați printre aceștia, cu siguranță vă veți face rucsacul și veți pleca într-o drumeție, după ce veți vedea acest film! Pe lângă rolul său educativ (se recomandă și copiilor!), filmul este un deliciu vizual, coloana sonoră și vocea lui Victor Rebengiuc de pe fundal completează acest tablou, iar imaginea din asfințit a zborului a sute de rusalii peste râul Mureș sau caii galopând prin Deltă sunt detalii care îți rămân impregnate pe retină.

 

Notă IMDb: 8.5

 

 


 

9. Baraka (1992)

Genul filmului: documentar

Regia: Ron Fricke

 

Un film despre oameni, culturi, tradiții, natură, viață și miracolul din ea. O meditație asupra Terrei. Un lung-metraj fără cuvinte, care te lasă fără cuvinte. Orice argument în plus ar diminua însemnătatea sa, deci voi spune doar că nu aveți cum să nu îl vedeți!

 

Notă IMDb: 8.6

 

 

 


 

 

10. Diarios de motocicleta (2004)

Genul filmului: aventură, biografic, dramă

Regia: Walter Salles

 

Este o dramă biografică ce relatează povestea lui Che Guevara (Gael García Bernal), care, la 23 de ani, a traversat America de Sud pe o motocicletă, alături de prietenul său Alberto Granado (Rodrigo De la Serna), din Brazilia, până în Peru.

„Jurnalul de motocicletă” este adaptarea unui jurnal al lui Ernesto Che Guevara, cel despre care Nelson Mandela spunea că „este o inspirație pentru orice om care iubește libertatea”.

 

Notă IMDb: 7.8

 

 


Replica preferată din film:

 

Ernesto Guevara de la Serna: „Cum e posibil să simt tristețea unei lumi pe care nu am cunoscut-o niciodată?”

 

(”How is it possible to feel nostalgia for a world I never knew?”)


 

 

EXTRA:

 

Recomand și Trilogia „Before Sunrise” (1995) – „Before Sunset” (2004) – „Before Midnight” (2013), o ecuație despre viață, despre întrebările cele mai complexe și cele mai ascunse în misterul ei. Oricine a văzut cel puțin unul dintre cele 3 filme a remarcat dialogurile memorabile, umorul subtil și firescul unui cuplu care se întâlnește întâmplător într-un tren ce străbate Europa, se îndrăgostesc pe străzile Vienei, la 9 ani distanță împart frumusețea iremediabilă a Parisului urmând ca, peste alți 9 ani, să trăiască liniștea, dar și zgomotul Greciei, vibrând în două inimi care găzduiesc liniștea, dar și zgomotul acelorași istorii de sentimente comune.

 

 

 

 

 

 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior