Introduceti termenul dorit si apasati Enter pentru a cauta!

Villa Wagner (Otto Wagner)

Villa Wagner (Otto Wagner)

Dacă ajungeți la Viena și ați văzut clădirile publice realizate de Otto Wagner, îndepărtați-vă de centrul turistic și mergeți să vedeți și reședința privată a arhitectului.

Text și foto de Irina Colan
 

La finalul anilor 1880, Otto Wagner a construit, în Hütteldorf, o suburbie elegantă a Vienei, Villa Wagner I. Spre deosebire de celelalte case create de Wagner și împrăștiate prin Viena, aceasta era destinată uzului personal. La momentul respectiv, casa era considerată un mix de creativitate Judendstil cu influențe ale arhitectului renascentist Andrea Palladio. Intenția a fost de a construi o reședință de vară în stilul unei vile romane.

 

 

 

 

 

 

Fațada principală are o scară dublă ce conduce la o galerie exterioară cu colonade, care era intrarea în salonul mare. La cele două capete ale vilei erau pergole. În anul 1900, Otto Wagner modifică vila. Una dintre pergole este transformată din orangerie în sală de biliard, devenind unul dintre cele mai uimitoare saloane Jugendstil din Viena, cu vitralii Tiffany realizate de prietenul lui Wagner, artistul Adolf Böhm. Până în anul 1911, când Otto Wagner vinde vila, aceasta a servit în special ca loc pentru petreceri și baluri de vară. Printre invitați s-au numărat Adolf Loos, Gustav Mahler, Alma Mahler-Werfel și  Gustav Klimt. Cealaltă pergolă este transformată în atelier, fiind și el decorat cu vitralii colorate.

 

 

 

Salonul Adolf Böhm

 

 

Salonul albastru

 

După vânzare, urmează o perioadă lungă de declin, vila ajungâng chiar spațiu pentru birourile naziștilor. Dar, în 1972, artistul  Ernst Fuchs achiziționează clădirea și, după doi ani de restaurări, o transformă în atelierul său. Interiorul era aproape distrus așa că Fuchs a trebuit să-l refacă, remobileze și redecoreze aproape integral, în stilul său inimitabil.

 

Salonul mare

 

O singură cameră a rămas aproape ca în vremea lui Wagner, așa-numitul salon Adolf Böhm. În 1912, Wagner construiește alături de Vila Wagner o alta, Villa Wagner II, mult mai mică decât prima, cu un design extrem de simplu și funcțional, care a reflectat evoluția sa spre un stil arhitectural mult mai practic.

 

Villa Wagner II

 

În 1988, cu ocazia centenarului, Villa Wagner I a fost redeschisă ca Muzeul Ernst Fuchs. Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 - 16:00. Puteți ajunge ușor din centrul Vienei, folosind transportul în comun. De exemplu, de la Karlsplatz luați metroul linia U3 (în direcția Wien Hütteldorf) și mergeți 11 stații, până la capăt de linie; chiar din fața stației de metrou luați autobuzul 43B, 3 stații, până la Campingplatz Wien-West 1.

 

 

 

 

 

Nu aveți un cont? Nu vă faceți griji!
Puteți crea unul în pasul următor.

Continua

Se pare că a apărut o eroare.
Încercați din nou mai târziu!

Pasul anterior